Manastirea Slanic

Manastirea SlanicIn sat printre multe frumuseti gasim si Manastirea Slanicprovenita dintr-un vechi schit ctitorita de Vlad Tepes in anul 1456 – 1462, cu hramul:Nasterea Maicii Domnului, Schimbarea la Fata, Sfantul Calinic de la Cernica.

Accesul se facedupa 3 km E din loc. Domnesti, venind dinspre Curtea de Arges, situata pe DN 73C Curtea de Arges (22 km)- Campulung-Muscel (22 km), DL spre N, 4,5 km pana la Manastirea Slanic. Din satul Slanic, venind dinspre Campulung-Muscel, 2 km pana la intersectia spre manastire.

Prima atestare survine la 16 mai 1679, cand, printr-un act oficial, popa Nica, „fiul lui Macarie calugarul”, doneaza si inchina Manastirii Aninoasa „biserica cu delnita ei din Slanicul de jos”. Dar vine anul 1805, cand, din motive obscure, schitul de desfiinteaza, iar biserica lui este mutata la poalele tarii, undeva in Vlasca. Dumnezeu insa a vrut sa fie altfel decat neputintele de moment ale oamenilor. Asa se face ca in 1916, in plina criza mondiala, un calugar cu metania la Schitul Ciocanu se retrage in aceste locuri.

Monahul Irinarh Pulpea a stat singur pe acest munte pana in 1922 cand i se alatura un ieromonah de toata isprava: Isidor Ghimpeteanu, venit din obstea Robaiei. Impreuna incep zidirea unei biserici inchinate Maicii Domnului, si toata suflarea crestineasca de pe aceste deluri li se alatura, contribuind si cu 5 ha de teren. In cativa ani biserica este gata, dupa ce calugarii au carat cu spinarea materialele de constructie. Atentie, deci: fiecare caramida are valoare muceniceasca, fiind purtata pe spete de calugar nevoitor, asa dupa cum manzul asinei l-a purtat pe Hristos – piatra cea din capul unghiului – la Ierusalim! La 19 octombrie 1930 are loc sfintirea.

Si iarasi, in plin razboi mondial, in 1944, Schitul Slanic primeste darul numirii unui staret pe cinste: protos. Vitimion Nitoiu. Acesta introduce randuielile slujbei zilnice, dupa tipicul manastiresc, si instaureaza regulamentul vietii de obste. Acest mare calugar imbunatatit si-a cunoscut dinainte sfarsitul, care a fost in 1990; o cruce ii vegheaza cuvioasa odihna, in recunostinta intregii lumi.

In acest moment Manastirea Slanic se afla sub conducerea Staretului Calinic. Manastirea Slanic este in curs de constructie, iar picturile sunt realizate de unul dintre cei mai renumiti pictori de biserici din lume in acelasi timp calugar la schitul Slanic.