Despre Noi

Infiintata in anul 2009 SC SLANIC MUSCEL AGROINDUSTRIAL COMPLEX SRL se ocupa in principal de colectarea, prelucrarea si conservarea fructelor de padure si a ciupercilor. Este o companie tanara si dinamica, fiind formata din oameni inalt calificati cu vasta experienta in domeniu. Inca de la infiintare, obiectivul nostru de baza a fost si este creerea de produse a caror retete se mostenesc din strabuni. Absolut toata materia prima este colectata din paduri sau din ferme organice.

Noi vom produce cantitati mici, unice, de cea mai buna calitate. Un client multumit reprezinta o foarte buna forma de promovare. Aceasta este probabil explicatia pentru faptul ca majoritatea clientilor noi ne contacteaza datorita recomandarii firmei de catre clientii vechi. Este un lucru de care suntem mandri, dar care in acelasi timp ne face sa fim atenti.

Despre Tuica

Numai in satul Slanic Muscel (jud. Arges), se adunau, in anul 1883, o cantitate de 1560 vedre de prune, in 1894 o cantitate de 13404 vedre; in 1893 erau in sat 7 poverne si 10 poverne in 1900. (Ioan Godea – “Din etnologia cumpatarii – Palinca, tuica si vinarsul la romani” – editura Bucuresti anul 2005.
Dupa ce-si satisfaceau clientii traditionali, asa de multa tuica se facea incat producatorii din Slanic Muscel vindeau diferenta la oameni care veneau de la mari departari pentru a procura aceasta tuica speciala.
Tuica produsa de societatea noastra se face in exclusivitate din livezile proprii, cu ingrijire organica, livezi care sunt ale familiei de peste 200 de ani.
Tuica este o bautura alcoolica obtinuta exclusiv prin fermentarea fructelor (mere, pere, prune fara samburi) urmata de o distilare ce se face in cea mai moderna distilerie, produsa in Germania special pentru firma noastra.

Despre Ciuperci

Padurile si campiile noastre adapostesc un numar enorm de specii de ciuperci salbatice, care de multe ori ne impresioneaza in timpul drumetiilor montane prin coloritul vibrant si formele interesante pe care le afiseaza. Nu de putine ori suntem tentati sa le culegem pentru a le admira frumusetea de aproape, si uneori am vrea poate chiar sa incercam sa le gatim.
Mai jos va prezentam descrierea ciupercilor de padure colectate si comercializate de societatea noastra din padurile afiliate firmei, paduri cu o vechime de peste 200 de ani.

Boletus edulis (hrib, manatarca)
DESCRIERE: Palaria are 8-30cm diametru la maturitate, este de culoare maronie, la inceput emisferica, neteda si uscata, apoi convexa si putin unsuroasa. Pe vreme umeda devine lucioasa sau chiar viscida. Piciorul de 3-7cm diametru si 5-25cm lungime, este masivsi robust, cilindric sau ingrosat, cu suprafata acoperita cel putin in partea superioara de o reticulatie fina. Carnea este alba si densa, fara sa isi schimbe culoarea la taiere. Porii sunt mici si desi, de culoare alb-crem la inceput, devenind galben-maslinii la maturitate. Gustul si mirosul sunt placute. Amprenta sporifera este de culoare maslniu-maronie.
RASPANDIRE: Frecventa in padurile noastre de la munte, mai rar la ses, pe sol, prin paduri de foioase si conifere, molidisuri si bradete, izolata sau in grupuri.
PERIOADA: De vara pana toamna tarziu.
VALOARE CULINARA: Comestibila si excelenta! Se gaseste in stare deshidratata si la unele magazine.
IDENTIFICARE: Specia este usor de identificat in padure si este vanata cu pasiune de multi amatori. Este recomandata si incepatorilor deoarece este greu d econfundat cu speciile otravitoare periculoase.

Armilaria melea (ghebe, opintici)
DESCRIERE: palaria are diametrul de 3-15-20 cm, la inceput are forma semisferica, apoi intinsa mamelonata sau adancita spre centru, prevazuta cu numerosi solzi marunti, cafenii si persistenti. Marginea palariei este rasfranta in jos sis pre interior. Culoarea caracteristica palarieieste brun-galbuie ca mierea, brun-maslinie sau brun-roscata mai inchisa la mijloc. Piciorul este inalt de 5-12 cm si gros de 1-2 cm. Carnea este alba, usor galbena sau maron-rozalie, subtire. La rupere, in contactul cu aerul nu-si schimba culoarea. Este usor amara. Are miros placut. Carnea din palarie nu este elastica, cea din picior este fibroasa.
RASPANDIRE: se instaleaza si creste pe trunchiurile si radacinile arborilor din padurile de foioase si rasinoase, producand putregaiul alb al lemnului. De obicei creste in tufe de cate 20-30 pana la sute de exmplare la un loc, fixate pe trunchiurile sau radacinile arborilor, uneori in grupe numeroase, mai rar izolat; in paduri de rasinoase si de foioase.
PERIOADA: vara – toamna, luna iunie – decembrie.
VALOARE CULINARA: a nu se consuma in stare cruda. Este o ciuperca foarte buna. Se poate conserva peste iarna, murata, marinata sau sub forma de zacusca.

Cantharellus cibarius (galbiori, bureti galbeni)
DESCRIERE: palaria are 3-9 cm in diametru. Culoarea este galbena precum galbenusul de ou. Este carnoasa si neteda. Piciorul este inalt de 3-6 cm si gros de 0.8-2 cm. Carnea este tare, cu miros placut si cu gust dulce.
RASPANDIRE: locurile preferate sunt padurile umbroase si emede de rasinoase din etajul montan. Apare in grupuri numeroase, mai ales dupa ploi calde.
PERIOADA: primavera – toamna, mai – noiembrie.
VALOARE CULINARA: este o ciuperca foarte valoroasa, cu miros placut de caise coapte si gust dulce, care mai tarziu devine piperat. Una din multele ei calitati este si aceea ca este putin atacata de viermi. Se preteaza pentru uscat, conservat pentru iarna, sau pentru diferite preparate prospete.

Despre Trufe

Numite si diamantele negre ale pamantului sau diamantale gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat acestea sunt Ciuperci care cresc in pamant, la adancime de 10-40 cm, unele chiar la suprafata sau mai in profunzime. Prefera solurile permeabile, bine aerisite, bogate in calcar, expuse la soare. Poate fi gasita prin padurile de foioase, in mod special, in cele de stejar. Prefera zonele mediteraneene. La noi se intalneste in regiunile mai calde din sudul tarii.
Ciclul de crestere incepe primavera in perioada aprilie-mai si dureaza 9 luni, pana la sfarsitul lui octombrie, iar recoltarea incepe toamna din noiembrie pana in martie.
Trufele (Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust si o aroma exceptionale, bogate in substante nutritive, minerale, vitamine si cu steroizi care sunt feromoni sexuali. Despre aceste plante mitice – trufele, se crede ca au luat nastere din combinarea apei cu caldura si lumina din fulger.

Care sunt cele mai bune trufe comestibile?
Doua trufe se lupta pentru suprematie: trufa alba Alba (Tuber magnatum) si trufa neagra de iarna (Tuber melanosporum). Alte arome de trufe sunt mai putin intense. Aceastea ar include: Tuber brumale, Tuber aestivum, Tuber uncinatum, Tuber mesentericum, Tuber macrosporum, Tuber borchii si Tuber indicum.
Speciile de trufe identificate pe teritoriul Romaniei care prezinta interes comercial si culinar: